یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ – Sunday 19 January 2025

ساعت: ۰۳:۴۰

بایدن، ترامپ و صادرات نفت ایران

صادرات نفت خام ایران در سال 2023 حدود 50 درصد افزایش یافت و به بالاترین میزان در پنج سال اخیر یعنی 1.3 میلیون بشکه در روز رسید که اکثر آن به چین صادر شد.

به گزارش “راهبرد انرژی“، کمتر از هشت ماه تا انتخابات ریاست جمهوری آمریکا باقی مانده است. سناتورهای آمریکایی به شدت از جو بایدن انتقاد کردند و او را به دلیل آزاد کردن بخشی از دارایی‌های تحریم شده ایران در بانک‌های خارجی و افزایش درآمدهای نفتی تهران مورد سرزنش قرار دادند. کارشناسان آمریکایی اطمینان دارند که ایران می تواند شکست بایدن در انتخابات را تضمین کند.

با روی کار آمدن بایدن، تهران امیدوار است که توافق برنامه هسته ای ایران (برجام) و بسیاری از مشکلات دیگر که دولت ترامپ ایجاد کرده است، به تدریج حل شود. علیرغم شکست مذاکرات برای احیای برجام و تعلیق آن، اهمیت موضوع به حدی بود که برت مک گورک و علی باقری در پی مذاکرات غیرمستقیم در دوحه به توافق موقت نانوشته دست یافتند. ایران این فرصت را دارد که سهم خود از صادرات نفت به چین را افزایش دهد و به بخشی از منابع ارزی خود در خارج از کشور دسترسی پیدا کند. امروز، بایدن قربانی این «توافقات آقایان» شده است.

دولت بایدن و دولت سابق ترامپ رویکردهای متفاوتی برای رسیدگی به مسائل ایران دارند.

هر دو دولت ترامپ و بایدن معتقدند که برجام 2015 همه مشکلات ایالات متحده را حل نمی کند به این معنا که هر دو اقدامات ایران را افزایش تنش در جهان می دانند. تفاوت ها فقط در جهت رسیدن به هدف نهایی و حل مشکلات است. دولت اوباما و دولت بایدن معتقدند که ایران و آمریکا اختلافات زیادی با هم دارند و بایدن این اختلافات را از هم جدا کرده و با حساس ترین و فوری ترین تهدیدها شروع کرده و سپس هر یک از آن تهدیدها و مشکلات را برطرف کرده و به سمت کم اهمیت ترین ها رسیده است.

ترامپ به سیاست حل تدریجی مشکلات با ایران پایبند نبود و در ابتدا معتقد نبود که اختلافات را می توان مرحله به مرحله حل کرد. به نظر وی، این امر به ایران دست در پرونده هسته ای را باز می کند و فرصتی برای افزایش تنش در سایر موضوعات فراهم می کند. اینگونه بود که یک بسته 13 گانه ظاهر شد که در آن واشنگتن همه موضوعاتی را که باعث اختلاف نظر بین ایران و ایالات متحده شده بود شامل می شد: موشک، سلاح هسته ای، حقوق بشر، سیاست خاورمیانه و غیره. برای ایالات متحده، ایران به مجموعه ای از مشکلات تبدیل شد که باید در یک لحظه حل می شد.

دولت ترامپ از برجام خارج شد به این امید که ایران موافقت کند در همه موضوعات با آمریکا تعامل کند. این اتفاق نیفتاد و دولت بایدن به همان سیاست های دولت اوباما بازگشت. این موضوع تنها به موضوع هسته ای توجه می کند، نه به معنای بازگشت به توافق 2015 و دستیابی به توافق هسته ای جدید با ایران در سال آینده یا بعد، بلکه به تدریج و با پرداختن به موضوعات دیگر. این تفاوت اصلی دولت ترامپ و بایدن در رابطه با ایران و برجام است.

جای تعجب نیست که موضوع بازگشایی دارایی های ایران تحت تحریم های آمریکا به طور فزاینده ای در دوران ریاست جمهوری بایدن مورد بحث قرار گرفته است. اطلاعاتی مبنی بر پیشرفت تهران و واشنگتن در این مسیر به دست آمده است. به گزارش رسانه‌های ایران، جمهوری اسلامی تنها در سال ۲۰۲۳ به آزادسازی دارایی‌های بلوکه شده خود در کره جنوبی و عراق به ارزش بیش از ۱۰ میلیارد دلار دست یافت.

علیرغم تحریم های آمریکا، صادرات نفت خام ایران در سال 2023 حدود 50 درصد افزایش یافت و به بالاترین میزان در پنج سال اخیر یعنی 1.3 میلیون بشکه در روز رسید که اکثر آن به چین صادر شد. بنابراین، اگر گام های ترامپ و بایدن را از نظر امنیت ملی و اقتصاد ایران مقایسه کنیم، دولت بایدن سودآورتر و برای تهران کم خطرتر به نظر می رسد.

ترجمه: اداره رسانه های خارجی

منبع: https://vestikavkaza.ru

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Energy Strategy
اتاق خبر انرژی